«

»

Sikker i bilen – Lover og regler

Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo, etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet. Det er sjåførens ansvar å sikre barn under 15 år.

Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsetet der det er airbag. Unntaket er hvis airbagen er slått av.
I bil der det ikke er bilbelter skal barn under tre år ikke transporteres.
Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.

Airbag
Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med en voldsom kraft, og barnet kan bli drept eller alvorlig skadet hvis den utløses.
Barn som er lavere enn 140 cm bør ikke sitte i forsete med airbag som ikke er koblet ut. Airbagen er konstruert for å beskytte en voksen og kan skade et barn alvorlig. Hvis airbagen ikke kan kobles ut med nøkkel eller fysisk fjernes på et verksted, er baksetet eneste alternativ for plassering av barnet. Sideairbager er ikke farlige for barn som sitter riktig sikret, men det anbefales verken at barn eller voksne lener seg mot dører med airbag. Se spesifikk informasjon i bilens instruksjonsbok.

Husk å bytte!

Barnesetet skal byttes ut når barnet passerer den øvre vektgrensen,
eller før barnet er blitt for langt. Se setets bruksanvisning.

Kjøp og leie av barnesikringsutstyr

Alt barnesikringsutstyr som selges nytt er godkjent etter gjeldende godkjenningsnorm, ECE Reg. 44-04, og har et slikt eller lignende godkjenningsmerke.

”Universal” betyr at setet er godkjent for bruk i alle biler. Merkingen angir også hvilken vektklasse utstyret gjelder for.

Bilsetutleie

Brukt utstyr
Dersom du kjøper brukt utstyr må du kjenne forhistorien. Et sete som har vært brukt i en kollisjon, eller blitt skadet på annen måte, skal kasseres. Utstyret bør ikke være eldre enn ca. fem år når du kjøper det, fordi materialet svekkes over tid. Kontrollér at sømmer, belter og låser er intakt, og sørg for å få med bruksanvisningen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *